Gå til innhold

"Dersom du skulle møte en utfordring som du ikke mestrer, vil du uansett gå mye bedre rustet inn i den neste."

Vilde får ofte høre at det er rart at hun endte med et teknologistudie, hun som var "en så utadvendt jente med mye omsorg for andre". Det disse menneskene ikke forstår er at teknolgifag kan være så mangt, og i fremtiden vil Vilde jobbe med noe innenfor teknologi og helse - hun har lyst til å hjelpe mennesker.

Navn: Vilde Wøien

Alder: 23 år, født i 1998.

Studie: Ingeniørvitenskap og IKT (sivilingeniør), ved NTNU Trondheim

Hva gikk du på videregående?

På videregående valgte jeg studiespesialisering med realfag, dette opplevde jeg som et riktig valg for meg og jeg trivdes veldig godt med realfag. På grunn av dette meldte jeg meg på Jentedagene (i dag heter det Teknologiuka for jenter) ved NTNU i Trondheim, i tredjeklasse på videregående. 

Hvordan kom du frem til valg av studie?

I løpet av Jentedagene ble jeg introdusert til sivilingeniørstudiet. Dette var et studie som jeg aldri hadde vurdert tidligere, pga. det var kun de flinkeste guttene i matteklassen som skulle søke dit. For meg var miljø en viktig faktor når det gjaldt framtidig studier, og jeg tenkte at jeg ikke ville passet inn på sivilingeniør, verken sosialt eller faglig. Dette viste seg jo å ikke stemme, overhode!

Uten å forstå hva programmering egentlig gikk ut på søkte jeg på masterstudiet Ingeniørvitenskap og IKT i Trondheim, og startet rett fra videregående. Til tross for at jeg satt som et spørsmålstegn under alle IT-grunnkurs-forelesningene første semester stortrivdes jeg! Nå går jeg på siste året og er strålende fornøyd for at jeg turte å kaste meg ut i det. Studiet har gitt meg en grundig kompetanse, mye mestringsfølelse og de beste vennene.


Hadde du, eller har du noen forbilder?

Jeg ble, og blir, veldig inspirert av andre kvinnelige teknologer. Jeg liker å høre om andres reiser og suksesshistorier, og på Jentedagene deltok jeg på foredrag og hørte fra kvinnelige teknologer og deres gode opplevelser på studiet og i arbeidslivet. Jeg husker spesielt godt hun som introduserte seg selv som «Rosablogger og teknolog», det traff Vilde på 18 år. Disse jentene kunne jeg relatere til og jeg forstod at det også fantes en plass for meg på de tekniske studiene. 


Hvis du må velge én ting, hva er det beste med studiet ditt?

Det sosiale miljøet på linjen er helt fantastisk! Jeg sitter alltid med vennene mine og gjør skole, og i helgene drar vi på turer, fester og middager sammen. Vi er gode på å hjelpe hverandre faglig og bygge hverandre opp, og vi bryr oss om innsats fremfor karakterer. Vi er mange jenter og gutter på linjen som har det gøy sammen, og vi har til og med en egen jentekomite som arrangerer eventer for å fremme jentemiljøet. Studiet har gått kjempefort når det er mye sosialt som skjer hele tiden, og lange lesedager blir mye bedre når vi sitter sammen.


Har du noen gang angret på valget ditt om sivilingeniørstudiet?

Jeg er alt i alt superfornøyd med at jeg valgte å studere ingeniørfag, men jeg har likevel hatt perioder i løpet av studiet hvor jeg har vært i tvil. De første årene søkte jeg meg faktisk over på medisin - fordi jeg ville jo ikke jobbe med fluidmekanikk og fysikk resten av livet! Men heldigvis, innen svarene fra samordna opptak kom tilbake innså jeg at jeg har så utrolig mange muligheter som sivilingeniør. Og det er jo noe av det beste med studiet mitt! 


Det er viktig å huske at det er opp til deg å velge hvordan du vil utnytte den generelle og verdifulle kunnskapen. Etterhvert tok jeg tvilen til min fordel, og begynte å forme studieløpet mitt i den retningen jeg selv ønsket. Min drøm er å jobbe med både helse og teknologi, og med dette i bakhodet klarte jeg å velge fag og oppgaver som føltes relevante og spennende. Nå sitter jeg og skriver en masteroppgave om bruken av kunstig intelligens under hjerteoperasjoner, og synes det er utrolig kult.


Hva hjelper deg i stressende og travle perioder?

Søndager i by-marka er min alenetid, og de milelange langrennsløypene gjør at jeg takler eksamenskjøret. Husk å bli med på og engasjer deg i noe du synes er gøy, enten det er idretslag, verv, strikkeklubb eller korps. Jeg er overbevist om at du får bedre resultater av sånt!Har du et tips du ønsker å gi til unge jenter der ute, som kanskje vurderer en teknologisk fremtid?

Hvis jeg skulle gitt et råd til unge jenter som vurderer en utdanning innen teknologi, ville det vært «ikke vær redd for å feile». Kast deg ut i ukjent farvann! Dersom du skulle møte en utfordring som du ikke mestrer, vil du uansett gå mye bedre rustet inn i den neste. Ikke bli usikker selv om du ikke klarer noe i første omgang. Realfag, som alt annet, krever tid og repetisjon.

Jeg vil også legge til at teknologi handler om mye mer enn å sitte bak en datamaskin og skrive kodelinjer. Flere ganger har jeg fått høre at det er rart at jeg som er en "utadvendt jente med mye omsorg for andre" har valgt å bli teknolog - derfor synes jeg det er viktig å understreke at mye av fagfeltet mitt faktisk handler om mennesker. Det enorme spennet af muligheter innen fagfeltet gjør at jeg kan forme kunnskapen og teknologi-bakgrunnen min til å dreie seg om akkurat det jeg vil; å hjelpe mennesker.