Gå til innhold

Synne endret retning fra idrett til ingeniør

Les mer expand_more

"Du må ikke være av de beste i realfag på videregående for å kunne trives veldig godt som teknolog"

Synne trivdes best med idrett på videregående og var ikke glad i matte. I dag studerer hun sivilingeniør og stortrives - det går an å endre retning!

Visste du at det finnes gratis leksehjelp i realfag for ungdomsskole- og videregåendeelever?

Navn: Synne Stokkevåg Berg

Alder: 22 år, født i 1999.

Tittel: Student på NTNU og intern i Ardoq

Kan du fortelle oss om utdanningen din og hvordan du havnet der du er i dag?

Da jeg var yngre var idrett en stor del av hverdagen min. Valget om studieprogram til videregående ble derfor enkelt, og jeg startet på idrettslinja med toppidrett og spesialisering i friidrett. Matte var ikke "my cup of tea" disse årene. Det krevde mengdetrening og forståelse som jeg slet med å bygge opp. Da jeg valgte å legge opp idretten etter videregående og startet å lete etter aktuelle studier, var jeg fast bestemt på at jeg skulle studere noe innen språk eller litteratur. Dette var fag jeg trivdes bedre med og fikk gode resultater i.

En spontan endring skjedde da en kompis meldte seg opp som privatist i fysikk og matematikk R1 og R2. Rastløs som jeg var, kombinert med nyttigheten av ekstra studiepoeng, slang jeg meg med. En kjempedyktig lærer og titalls timer jobbing senere var jeg overbevist over hvor kult det var å jobbe med problemløsning, og ingeniørlinjene på NTNU var i sikte. Jeg valgte å søke på flere av disse uten å vite helt hva de gikk ut på eller hvor jeg ville ende opp. Denne høsten starter jeg i tredje klasse på sivilingeniør i Kommunikasjonsteknologi og digital sikkerhet ved NTNU i Trondheim, hvor jeg trives utrolig godt.

Har du en visjon om hva du vil jobbe med i fremtiden? 

I sommer fikk jeg muligheten til å prøve meg i jobb innen programvareutvikling, og dette synes jeg var veldig spennende. Jeg innså raskt at utvikling er så mye mer enn bare tasting bak en skjerm, og egenskapene mine og gleden jeg har over å jobbe med mennesker og bruke kreativitet var til god nytte. Som student ved NTNU får man mulighet til å søke kontakt med arbeidslivet allerede fra første semester. Bedriftspresentasjoner, karrieredager og kurs gir innblikk i hva bedriftene driver med og alle de uendelige mulighetene som finnes innenfor teknologi. Jeg vet fortsatt ikke om utvikler-rollen er den som passer meg best, men jeg gleder meg mye til å prøve ut flere ting i løpet av de neste årene.

Hva vil du si er det beste med studiet ditt og studentbyen Trondheim?

Mulighetene! Teknologifeltet er stort og variert, og en sivilingeniørgrad gir deg et grunnlag som åpner mange dører i arbeidslivet. På Kommunikasjonsteknologi er det en god variasjon mellom generelle teoretiske fag som matematikk og statistikk, og mer spesifikke linjefag som for eksempel Datanettverk og Sikkerhet i IKT-systemer. Jeg må likevel innrømme at miljøet og det sosiale i linjeforeningen er viktig motivasjon for meg når øvingene hoper seg opp. Gjennom semesteret arrangerer Abakus (Linjeforeningen for Datateknologi og Kommunikasjonsteknologi) mange store og små arrangementer for studentene. Dette kan være alt fra gallaer og tur til Åre i Sverige, til muffinspynting og gratis lunsj i eksamensperioden.

Studentlivet i Trondheim er noe jeg unner alle å oppleve. Frivillige verv i studentorganisasjonen BRAIN NTNU og Fagkomiteen i Abakus har gitt meg uvurderlig erfaring og vennskap for livet. Som student har man en ulik mulighet til å legge opp sin egen hverdag, og Trondheim kryr av fritidsaktiviteter og arrangementer man kan fylle dagene med. Selv bruker jeg mye av fritiden på henge med venner, lage mat, spille tennis i NTNUI og gå på tur.

Har du et godt råd til unge jenter som vurderer en utdanning innen teknologi?

Ja; HOPP I DET! Du kommer aldri til å finne ut om det er noe for deg før du prøver, og det er ingen skam å ombestemme seg. I tillegg er en studiestart på NTNU en super mulighet for å møte studenter som går andre linjer og lære om disse studiene. I tillegg er det ofte mulig å bytte linje i løpet av de første årene uten å måtte starte helt fra "scratch".

Og for de som gir denne kule bransjen en sjanse; husk å aldri tvil på deg selv og hva du kan få til, alltid søk muligheter for å lære nye ting og søk verv!