Gå til innhold

Sånn kan du lære å kode

Les mer expand_more

Koding, programmering, progging, utvikling. 


Kjært barn, mange navn.

Hva er koding? Hvorfor skal jeg lære å kode? Hvor kan jeg lære å kode?

20 år gamle Tomine gjennomførte en 5 måneder lang kode-bootcamp i Oslo hos LeWagon, men det finnes alltid mange veier til kunnskap. Her kan du lese litt om noen av måtene du også kan lære deg å kode.

Vet du hva ditt første kode-prosjekt skal være? En nettside for familien din, en app som hjelper deg å spare penger eller kanskje en online cv?

Aller først, hva er koding?

Kort forklart, så kan du dele all kode inn i to kategorier: back-end og front-end

Back-end

Du kan tenke deg at back-end er alt det som foregår "bak kulissene". En server mottar beskjeder fra "klienten"(ofte en nettleser, som igjen blir kontrollert av en bruker) og er ansvarlig for logikken og funksjonene slik at klienten mottar riktig informasjon tilbake og korrekte handlinger blir satt i gang. Back-end inkluderer også lagringen av all informasjonen, altså databaser.

"Servers, databases, routing, and anything else that happens between when a client makes a request and receives a response." 

- Utdrag fra en artikkel på codecademy.com

Det finnes ulike språk å kode på. Dette gjelder for både back-end og front-end. Eksempler på back-end kodespråk er: 

 • Python (som er det mest populære back-end-språket, da det er kjent for å ha den enkleste syntaksen/oppbygningen og har en høy "code readability")
 • Java
 • Ruby/Ruby on Rails
 • PHP
 • C++
 • SQL

Front-end

Front-end er alt du kan se på skjermen. Oppbygningen av det visuelle utrykket og alt det innebærer - for eksempel konvensjoner, designteori, funksjonalitet, logikk, tilgjengelighet, responsivt design og brukervennlighet. 

Her finnes 3 hovedspråk:

 • HTML
 • CSS
 • JavaScript

Men det finnes også her flere språk å velge i, som for eksempel:

 • React.js
 • Bootstrap
 • jQuery
 • SASS


Hvorfor skal jeg lære kode?

Sitter du med et inntrykk av at koding er "supervanskelig" og kun består av masse matte og rare tegn? Det stemmer ikke helt. Koding og programmering er først og fremst en måte å løse problemer med en logisk fremgangsmåte. Det kan noen ganger minne litt om matte, og på noen områder skal man bruke matematikk for å komme frem til den mest logiske måten å løse problemet. Noen type kode krever mer av dette enn andre, men det handler ofte om å lage såkalte funksjoner eller metoder som en datamaskin kan lese og gjenbruke.

Det er ikke til å skyve under en stol at fremtiden blir mer og mer digitalisert. Kode finnes overalt og det blir brukt til å utvikle omtrent alt i dag. I fremtiden vil det bli flere og flere arbeidsplasser hvor det lønner seg å kunne kode, eller i hvert fall ha litt kjennskap til det. Programmering krever en evne til å se logiske og kreative løsninger, og hvilke jobber er det som ikke trenger problemløsning på den ene eller andre måten? Med stor sikkerhet kan jeg si at det er de aller aller fleste.  


"Jeg anbefaler virkelig alle å gi det en sjanse. Jeg var helt klart en stor skeptiker til hele kode-konseptet og teknologiutdannelser generelt før jeg begynte på bootcampen! Grunnen til det var nok bare fordi jeg hadde helt feil innstilling. Jeg hadde laget meg et bilde at "det skjønner jeg ikke og det der er ikke min greie" - et veldig stereotypisk syn, I know. Sannheten er jo at jeg ikke kan si at jeg ikke er interessert i noe før jeg faktisk har gjort en innsats og prøvd. Det viste seg jo at koding var noe jeg virkelig likte! "

- Tomine fra "Tomine + kooding = ?"

Top 3 steder å lære å kode online 

 • The Code Academy
 • Khan Academy
 • YouTube har et hav av kanaler og videoer, alt i fra quick tutorials til lengre videoer som går i dybden og forklarer grundig.


Bootcamps

Bootcamps er ikke gratis og varierer i pris, men i gjengjeld lærer man kanskje å kode på et litt annet plan. Samtidig bygger man et nettverk, noe som faktisk spiller en betydelig når det kommer til jobbsøking i utvikler-bransjen. Det betyr selvsagt ikke at det er umulig å bygge nettverk uten en bootcamp, men det gir et springbrett som kanskje kan åpne andre dører for deg.